"رئيس مجلس دهم" کيست؟ اين سوالي است که بعد از برگزاري انتخابات بحث داغ محافل سياسي شده است.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار
مجلس گروه سياسي باشگاه خبرنگاران جوان، انتخابات دور دهم مجلس شوراي اسلامي با تمام رقابتهاي پرفراز و نشيبش سرانجام روز جمعه هفتم اسفند ماه برگزار شد اما سوالي که تا 7 خرداد ماه يعني شروع به کار مجلس دهم ادامه خواهد داشت اين است که کدام يک از نمايندگان بر جايگاه رياست خانه ملت تکيه خواهد زد؟
با آغاز به کار در هر دوره از مجلس شوراي اسلامي، رقابتي دروني براي انتخابات هيات رئيسه شکل ميگيرد تا تيمي که قرار است به مدت يک سال اداره خانه ملت را برعهده بگيرد، مشخص شوند.
*جايگاهي براي تحرکات جريانات سياسي
رياست مجلس يکي از مهمترين پستها در کشور محسوب شده که جريانهاي سياسي براي رسيدن به آن تلاش ميکنند و قطعا انتخابات هيات رئيسه در سال اول فعاليت هر دور از مجلس بسيار مهمتر است زيرا به نوعي بيانگر تحرکات جريانات سياسي در مجلس براي کسب کرسيهاي بيشتر در هيات رييسه را نشان ميدهد.
طبق آييننامه داخلي مجلس، انتخابات هيات رييسه در آغاز دوره مجلس برگزار و اعضاي هيات رئيسه براي يک سال انتخاب ميشوند و بعد از گذشت يک سال نمايندگان مجددا اقدام به انتخاب رئيس و اعضاي هيات رئيسه به مدت يک سال آينده ميکنند.
*حذف رقيب جدي در انتخابات
شايد بتوان اعلام کرد بحث تکيه بر صندلي سبز رنگ و متفاوت دور دهم خانه ملت اين بار قبل از آغاز مجلس دهم، در زمان فعاليتهاي تبليغاتي و تهيه ليستهاي انتخاباتي با زمزمه ارائه امضا توسط نامزدهاي ليست ائتلاف اصولگرايان به منظور تاييد رياست "غلامعلي حداد عادل" آغاز شد.
البته بلافاصله اين ادعا توسط حداد عادل سخنگوي ائتلاف اصولگرايان تکذيب شد اما اين ماجرا به همين جا ختم نشد و به نوعي با سکوت نامزدهاي ليست ائتلاف اصولگرايان و ادعاهاي دوباره به صورت مبهم باقي ماند اما با جا ماندن اين رئيس فراکسيون اصولگرايان مجلس نهم از ورود به مجلس دهم رسما از دور رقابتها براي تصدي کرسي رياست مجلس حذف شد.
با مشخص شدن نتايج انتخابات دور دهم مجلس و پيروزي ليست جريان اصلاحطلبي، گمانهزنيها براي نامزدي محمدرضا عارف سرليست اميد براي رياست مجلس تقويت شد تا جايي که عليرضا خامسيان مسئول روابط عمومي دفتر عارف در واکنش به نامزدي وي براي رياست مجلس آينده اظهار داشت: همه بحثها در مورد رياست و مديريت مجلس آينده تا قبل از برگزاري مرحله دوم انتخابات مجلس زودهنگام بوده و اين موضوع بعد از صفبنديهاي سياسي شکل خواهد.
*رقيبي با خط اصلاحطلبي
خامسيان در ادامه بيان داشت: قاطبه کساني که به تفکر اصلاحطلبي راي دادهاند در تشکيل مديريت مجلس آينده انتظاراتي از عارف دارند که وي نيز به نحوي بايد پاسخگوي اين انتظارات باشد.
مسئول روابط عمومي دفتر عارف در پاسخ به اين سوال که با احتمال نامزدي لاريجاني در مجلس آينده و با توجه به حمايت بخشي از اصلاحطلبان از رياست وي آيا عارف رئيس مجلس خواهد شد، تاکيد کرد: عارف به عنوان سرليست جريان اصلاحطلبي در انتخابات شناخته شده و بعيد ميدانم در اردوگاه اصلاحطلبي بخواهند فردي خارج از اين اردوگاه مديريت مجلس را در دست بگيرد .
اما علي لاريجاني نماينده خوش شانسي که توانست طي دو دوره هشتم و نهم مجلس با رأي بالاي نمايندگان به عنوان رياست خانه ملت انتخاب شود، از مهمترين و اصليترين گزينههاي رياست دور دهم مجلس است.
برخي يکي از نقاط قوت لاريجاني را در دو دور هشتم و نهم داشتن حامي مهم و باتجربهاي در مجلس، به نام محمدرضا باهنر ميدانستند که توانست راي نمايندگان مستقل را به نفع لاريجاني جذب کند البته باهنر ديگر در دور دهم مجلس حضور نخواهد داشت و بايد ديد آيا شخص لاريجاني ميتواند راي نمايندگان مستقل را به نفع خود جذب کند؟
*رئيسي با قدرت ايجاد توازن
البته داشتن رابطه نسبتاً خوب از گذشته با روحاني رئيس جمور کشورمان نيز يکي ديگر از امتيازات لاريجاني است و به اعتقاد بسياري از صاحبنظران لاريجاني راي برخي از اصلاحطلبان را نيز براي کسب کرسي رياست مجلس با خود همراه داشته و ميتواند با توجه به نوع سياست مديريتش توازن خوبي را ميان دو جريان مطرح اصلاحطلبي و اصولگرايي در مجلس و دولت ايجاد کند.
عابد فتاحي نماينده مردم اروميه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در ارتباط با رياست مجلس در دور دهم معتقد است که اصلاحطلبان بايد از علي لاريجاني براي رياست مجلس دهم حمايت کرده و عارف همچون سال 92 که به نفع روحاني کنار ايستاد به نفع لاريجاني هم کنار برود زيرا با کنار رفتن عارف به نفع لاريجاني که يک سياست مدار تمامعيار است ما شاهد بهترين مجلس پس از انقلاب خواهيم بود.
همچنين فتاحي در ادامه گفت: معتقدم براي رياست مجلس دهم گزينهاي بهتر از علي لاريجاني نداريم و همه بايد اين موضوع را قبول کنند و اگر اصلاحطلبان پيشنهاد رياست مجلس را به علي لاريجاني بدهند لاريجاني پيشنهاد آنها را ميپذيرد چرا که وي نسبت به موضوع برجام و دولت روحاني مواضع خوبي داشته است.
اين نماينده مردم اروميه تاکيد کرد: رياست لاريجاني در مجلس دهم کار نيمه تمام را تمام کرده و اگر لاريجاني به رياست مجلس دهم برسد اختلاف ميان اصولگرايان و اصلاحطلبان به حداقل خواهد رسيد.
اما مسعود پزشکيان نماينده اصلاحطلب مجلس در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با تصدي کرسي رياست مجلس توسط لاريجاني و عارف نظر ديگري دارد، وي معتقد است اين امر بسته به شرايط آن زمان در مجلس داشته و هرکدام يک از آنها ميتواند رياست مجلس را بر عهده بگيرد.
نماينده مردم تبريز، اسکو و آذرشهر همچنين در پاسخ به سوالي مبني براينکه آيا علي لاريجاني در ايجاد يک توازن ميان اصلاحطلبان و اصولگرايان و کنترل شرايط مجلس آينده موفقتر نخواهد بود، گفت: شايد، اما راي کنوني بنده مخفي است.
*راي بالاي لاريجاني براي رياست
غلامعلي جعفرزاده ايمنآبادي نماينده مردم رشت نيز براساس گمانهزنيها ميان علي لاريجاني و محمدرضا عارف براي رياست مجلس دهم معتقد است: ضمن احترام به عارف به نظر بنده علي لاريجاني رئيس مجلس دهم خواهد بود.
اما حميدرضا فولادگر نماينده مردم اصفهان در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در واکنش به گمانهزنيها براي رياست مجلس دهم ميان علي لاريجاني و محمدرضا عارف، گفت: اگر رقابت بين لاريجاني و عارف براي رياست مجلس دهم شکل گيرد هر دوي اين افراد رأي قاطعي از مجلس کسب نخواهند کرد البته پيشبيني بنده اين است که رأي لاريجاني براي رياست مجلس دهم بيشتر باشد.
وي با اشاره به اينکه مباحثي درباره توافقي بين عارف و لاريجاني براي رياست مجلس دهم شنيده ميشود، نيز بيان داشت: برخي به موضوع توافق بين لاريجاني و عارف براي رياست مجلس دهم انتقاد دارند و همواره ميگويند رياست مجلس بايد در فرايند شفاف انتخاب شود.
اما برخي شنيدهها طي روزهاي اخير در مجلس خبر از تصميمات و جلساتي ميدهد که طي آن محمدرضا عارف براي تصدي رياست مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي و علي لاريجاني به منظور رياست دور دهم مجلس در نظر گرفته شدهاند.
درست است که نحوه انتخاب هيئت رئيسه مجلس طي يک فرايند انتخابات در آغازين روزهاي تشکيل دور دهم مجلس در صحن انجام ميشود اما بسياري معتقدند لابي و تعاملات تا قبل از روز انتخابات هيئت رئيسه نقش بسيار مهمتر و موثرتري خواهد داشت. حال بايد ديد لاريجاني و عارف کدام يک ميتوانند در اين امر موفقتر عمل کنند.
البته نتيجه انتخابات دور دهم مجلس براي بسياري دور از ذهن بود و نمايندگان مطرحي موفق به حضور در مجلس دهم نشدند شايد انتخابات براي رياست مجلس نيز نتيجهاي دور از ذهن داشته و نمايندهاي غير از اين دو شخص مطرح بر کرسي رياست مجلس دهم تکيه بزند.